Hoe kan ik een wederkerend voorschot vragen (maandelijkse domiciliering)?
Hoe kan ik een wederkerend voorschot vragen (maandelijkse domiciliering)?

De klant betaalt maandelijks hetzelfde bedrag die in het salon kan gespendeerd worden (niet enkel voor 1 specifieke dienst).

Sara Meert avatar
Geschreven door Sara Meert
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Werk je met abonnementen in Optios? Deze kunnen op 2 manieren gebruikt worden:

• Abonnementen met vast aantal beurten die je verkoopt op de kassa

• Abonnement met maandelijkse betaling via domiciliering

Lees hier wat precies het verschil is (en hoe je abonnementen kan instellen).

➡️ Indien je een wederkerend voorschot wil vragen via een maandelijkse domiciliering moet starten door een Mollie-account te koppelen aan je Optios ID. Ontdek hier hoe je alvast Mollie kan koppelen.

➡️ Eens je Mollie account gekoppeld is aan je Optios account moet je de online voorschotten en herhalende betalingen activeren:

1. Ga naar instellingen

2. Klik op 'Online betalingen' in het instellingen-paneel

3. Selecteer de optie 'Online betalingen actief'

4. Selecteer de optie 'Herhalende betalingen inschakelen'

5. Klik onderaan op "opslaan".

➡️ In je Mollie-account moet bij de betaalmethodes het SEPA betaalmiddel geactiveerd worden (= is een mandaat en zal dus maandelijks automatisch gebeuren).

➡️ Vanaf dit geactiveerd is zie je in de klantenfiches bij abonnementen een optie om een terugkerende betaling aan te vragen.

➡️ Eerste keer moet jouw klant het mandaat autoriseren via Mollie. Dit kan via:
- het versturen van een e-mail met een betaallink
- of via het scannen van een QR code die je naar de betaallink doorstuurt

Jouw klant ontvangt deze e-mail en zal via de link doorgestuurd worden naar een betaalplatform (net zoals de standaard online voorschotten):

Je kan de status hiervan opvolgen in de klantenfiche.

❗Indien er een email werd gestuurd met de vraag om te betalen en jouw klant reageert hier nie op, zal er automatisch een 2e email herinnering voor te betalen worden uitgestuurd.

❗BELANGRIJK OM WETEN ❗

In tegenstelling tot normale abonnementen, hangt dit niet aan een specifiek menu en/of dienst vast. Je kan dus geen 'automatisch' voorschot hangen aan de abonnementen die je kan instellen in de software.

Jouw klant betaalt dus maandelijks een bedrag die in het salon kan gespendeerd worden.
Op de kassa geeft je dan 100% korting op een dienst/menu/totaal (naar keuze) tot het bedrag opgebruikt is. Het salon moet (voorlopig) zelf traceren hoeveel er voor die maand opgebruikt werd. Dat kan via de kassahistoriek in de klantenfiche.

We adviseren om zeker een opmerking te zetten voor deze klanten die zichtbaar is op de agenda en/of kassa om medewerkers op de hoogte te stellen.
https://help.optios.net/nl/articles/3985054-hoe-kan-ik-een-opmerking-of-kleurformule-van-de-klant-fiche-raadplegen-vanuit-de-kassa

(De reden dat dit niet automatisch op de kassa komt te staan als voorschot is omdat de klant misschien een maand niet komt, of het bedrag niet opgebruikt, dan zou het salon moeten instaan voor de transactie om terug te storten en de kost hiervan dragen. Als dat niet gebeurd zou het bedrag accumuleren met de volgende betaling)