Hoe kan ik abonnementen instellen?
Gilles Cornelis avatar
Geschreven door Gilles Cornelis
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Met de abonnementen module in het systeem kan u een klant enerzijds binden aan u doordat deze naar u zal terugkomen voor een bepaalde dienst of menu, anderzijds wordt de klant hiervoor ook bedankt omdat het totaal bedrag van een abonnement goedkoper kan zijn dan de dienst telkens apart.

Abonnementen kunnen binnenin de software op 2 manieren gebruikt worden:
1. Abonnementen met vast aantal beurten die je verkoopt op de kassa
2. Abonnement met maandelijkse betaling via domiciliëring / automatisch incasso

OPTIE 1: Abonnementen die je verkoopt in jouw salon

Let op: maak geen abonnementen aan met een dienst/menu die een online voorschot vraagt bij het (online) boeken❗
Indien nodig maak je een dienst aan die je enkel voor het abonnement gebruikt zonder voorschot.

Stappen om een type abonnement in te stellen:

STAP 1: Ga naar instellingen
STAP 2: Kies 'Klanten'
STAP 3: Klik op 'Abonnementen'
STAP 4: Klik op aanmaken om een nieuw abonnement aan te maken
STAP 5: Duid aan of dit voor een dienst of menu is
Kies de precieze dienst/menu die aan dit abonnement gekoppeld moet worden

STAP 6: Stel het aantal beurten in en aan welke prijs je het abonnement verkoopt.

STAP 7: Wil je graag een abonnement wijzigen of verwijderen, dan klik je achter het

abonnement op het vierkantje met het potloodje of op het kruisje.

Hoe verkoop ik het abonnement aan een klant?

1. Open een rekening op de naam van de klant.
2. Klik op ➕ abonnement (onder de afrekening)
3. Het systeem vraagt ook of je het abonnement reeds wil gebruiken voor dit bezoek.
4. Reken het abonnement af met het correcte betaalmiddel
5. In de klantenfiche van de klant vindt u het abonnement nu terug onder de tab 'Abonnementen'

Hoe zet ik een abonnementsbeurt in een rekening van een klant?

• Wanneer de klant de exacte dienst/menu boekt die aan het abonnement is gekoppeld, zal Optios dit herkennen en automatisch vragen of je een beurt wil gebruiken wanneer u de afrekening opent.

• Je kan ook handmatig een beurt toevoegen via 🔁 "Abonnement" rechts bovenaan de afrekening.

❗Als het abonnement werd opgezet met een dienst, moet uw klant de dienst inboeken, als het werd opgezet met een menu, moet uw klant het menu boeken❗

​OPTIE 2. Maandelijks abonnement met automatisch incasso (domiciliëring)

Hiervoor is een actieve verbinding nodig met het betalingsplatform Mollie en de online voorschotten module in onze software.

1 De optie aanklikken in de online voorschotten via
Instellingen - online voorschotten - Enable recurring payments
(zie je de instelling niet staan, contacteer dan de support via de chatknop in je account of via mail help@optios.net)
2 Vanaf nu zien jullie in de klantenfiches bij abonnementen een optie om een terugkerende betaling aan te vragen
3. in Mollie zelf moet het SEPA betaalmiddel geactiveerd worden
* Het is een mandaat en zal dus maandelijks automatisch gebeuren.

In de klantenfiche kan je de status bekijken van de betaling
. Eerste keer moet de klant het mandaat autoriseren via Mollie.
Dat is dan via het versturen van een e-mail met een betaallink of via het scannen van een QR code die je naar de betaallink doorstuurt

In tegenstelling tot normale abonnementen, hangt dit niet aan een specifiek menu en/of dienst vast.

De klant betaald maandelijks een bedrag die in het salon mag gespendeerd worden
Op de kassa geeft je dan 100% korting op een dienst/menu/totaal (naar keuze) tot het bedrag opgebruikt is.
Het salon moet (voorlopig) zelf traceren hoeveel er voor die maand opgebruikt werd.
Dat kan via de kassahistoriek in de klantenfiche

We adviseren om zeker een opmerking te zetten voor deze klanten die zichtbaar is op de agenda en/of kassa om medewerkers op de hoogte te stellen.
https://help.optios.net/nl/articles/3985054-hoe-kan-ik-een-opmerking-of-kleurformule-van-de-klant-fiche-raadplegen-vanuit-de-kassa

(De reden dat dit niet automatisch op de kassa komt te staan als voorschot is omdat de klant misschien een maand niet komt, of het bedrag niet opgebruikt, dan zou het salon moeten instaan voor de transactie om terug te storten en de kost hiervan dragen. Als dat niet gebeurd zou het bedrag accumuleren met de volgende betaling)