Payconiq aanvragen en koppelen met Optios

Connecteer Payconiq met jouw Optios kassa systeem! Je bent nog geen klant bij Payconiq? Geen probleem, we helpen je op weg!

Sara Meert avatar
Geschreven door Sara Meert
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In het volgende artikel wordt beschreven hoe je klant wordt bij Payconiq en hoe je deze kan koppelen met het kassasysteem van Optios.

De kost van Payconiq bedraagt €0.06 per transactie voor de QR code op je kassa (geen abonnementskosten, geen hardware, geen percentage, enkel transactiekost). Deze wordt op het einde van de maand gefactureerd en de betaling loopt via een domiciliëring. De unieke QR code kan gescand worden met de Payconiq by Bancontact-app, en met bankapps die Payconiq hebben geïntegreerd zoals KBC Mobile, ING Banking, Fortis, Belfius, ...

U bent reeds klant bij Payconiq en u heeft al een
handelaarscontract sinds november 2019?
Volg dan de stappen in dit artikel.

Hoe kan je nu een Payconiq account bekomen?

Vraag uw handelaarscontract aan via dit contactformulier

Zorg er ook voor dat je, vóór het starten met invullen van het formulier, alle gevraagde informatie en documenten bij de hand neemt:

• de officiële gegevens van uw bedrijf of organisatie

• een bestand met het uittreksel van het UBO register (Aanmelden (belgium.be))

• een organigram indien organisatie geen registratie heeft in het UBO register.

• de adresgegevens en een kopie van de voor- en achterzijde van de identiteitskaarten van alle UBO's en/of bevoegd vertegenwoordiger(s)

• de statuten van de VZW indien dit het geval is (opgeslagen als bestand)

❗OPGELET❗
De gegevens worden niet bewaard, dus als je tijdens het registratieproces stopt, kan je de volgende keer niet verdergaan waar je stopte, vandaar is het handig om alle gevraagde info vooraf te voorzien alvorens aan het invullen te beginnen

❗OPGELET❗
Klik NIET op "Ik ben bestaande klant" (indien u bvb Payconiq heeft van voor 2019).

❗OPGELET❗
- Kies voor "Een product toevoegen aan mijn account"
- Kies voor de optie "Op een display".
- Shopnaam = de naam van uw salon
- Technische integrator / Leverancier = Optios
- Klik onderaan op "Verzenden"

Vergeet zeker niet alle personen die wettelijk digitaal moeten ondertekenen op het einde aan te vullen zodat zij de link ontvangen om te kunnen meetekenen.

❗OPGELET❗
Indien u niet (digitaal) ondertekent wordt uw account ook niet geactiveerd

Je zal enkele weken na de activatie verscheidene mails ontvangen, waaronder een e-mail met de 3 codes die je nodig hebt om Payconiq te activeren in Optios;
- "Api key"
- "Payconiq merchant id"
- "Payconiq payment profile ID".

U heeft de codes ontvangen? Top! 👍 Om Payconiq nu te koppelen aan het Optios systeem volgt u deze stappen:

1) Klik op Instellingen > Kassa > Payconiq

Daar vult u de volgende informatie in:

● Payconiq Api Key
● Payconiq Api Merchant id
● Payconiq payment profile id

en u vinkt "Payconiq enabled" aan.

Indien u deze niet meer heeft of terug vindt, kan u best een mail sturen naar Payconiq zelf om deze terug op te vragen. Vermeld in deze mail ook zeker dat het een koppeling betreft met uw kassasysteem Optios 👉 info@payconiq.be

Eens je de sleutels hebt ingegeven, zie je de nieuwe geïntegreerde Payconiq tussen je betaalmiddelen staan. Je moet deze actief maken op je kassa
1. Instellingen
2. Kassa
3. Betaalmiddelen

4. Je klikt op de Payconiq met het officiële logo tot je een blauw kader eromheen hebt staan en zorg dat een eventueel zelf aangemaakte Payconiq knop verwijderd wordt via het rode kruisje.

Nu heb je de officiële knop op je kassa staan. Wanneer je deze gebruikt bij het afrekenen, zal er een Payconiq-QR code tevoorschijn komen. Gebruik enkel nog deze unieke Payconiq-QR code vanaf nu, voor iedere afrekening.

Om je pc scherm niet te hoeven delen met je klanten, adviseren we ook om deze unieke QR code uit te printen en te vertonen aan je kassa. Het is dus 1 code voor ALLE afrekeningen. Het bedrag wordt steeds aangepast door de connectie met jouw kassa.

Payconiq-QR code afprinten:

1. Ga naar de kassa en reken een éénmalige klant af.
2. kies betaalmiddel Payconiq en bevestig een te betalen bedrag (de betaling zal niet gebeuren zolang de code niet gescand wordt)
3. Er komt een QR code tevoorschijn 👉 rechtermuisklik op de code
4. "Bewaar afbeelding als" of bewaar in downloads
5. De afbeelding vanuit je downloads of waar je deze bewaard hebt openen en printen

De rekening zelf kan je nu verwijderen zonder verder af te rekenen via de verwijderknop onderaan.