Hoe kan ik een voorschot vragen voor een online afspraak?

Stel gemakkelijk online betalingen in met een Mollie-account!

Sven Cornelis avatar
Geschreven door Sven Cornelis
Meer dan een week geleden bijgewerkt

U wenst een online voorschot te vragen? Dat kan! U kan dit zelf makkelijk instellen door volgende stappen uit te voeren:

- Module 'voorschotten' moet in uw Optios abonnement zitten
- Mollie account koppelen
- Voorschotten instellen in de kassa
- Voorschotten voor afspraken instellen per telefoon
- Voorschotbedrag instellen per dienst
- 'Betalen'-knop toevoegen aan de e-mail bevestiging

Start het proces door een Mollie-account te koppelen aan je ID. Indien u reeds een account heeft, kan u die uiteraard gebruiken om te linken aan Optios. Indien u geen account heeft kan u deze makkelijk aanmaken.

1. Instellingen
2. Online betalingen
3. Verbind met Mollie

4. Klik op "Nog geen account? Aanmelden"
5. Maak een account aan
6. Activeer de online betalingen

Let op: Mollie heeft enkele vereisten voor uw website voor ze uitbetalingen aan u kunnen goedkeuren

- De online boekingsmodule mag niet via een Iframe ingebouwd zijn op uw website
- Een SSL-certificaat zodat de site in HTTPS staat

- De juridische mededelingen (bedrijfsinformatie en contactgegevens)
- De verkoops-/servicevoorwaarden

- Verzend- en leveringsbeleid indien van toepassing (inclusief levertijd, verzendmethode en retourbeleid)

- Prijzen van de producten/diensten die u levert.

- Een duidelijke omschrijving van de producten/diensten die je met Mollie wilt leveren.
- In bijlage vind u ook een voorbeeld document voor algemene voorwaarden die u kan gebruiken.

Voorschotten in de kassa instellingen moeten aangevinkt staan. Er zal een een knop '+voorschotten' tevoorschijn komen op je kassa. Met deze knop kan je een voorschot in het salon kunnen aanvaarden (klant betaalt in het salon een bedrag voor een volgende afspraak).

1. Instellingen
2. Kassa
3. Algemeen
4. Voorschotten aanvinken
5. Opslaan

Je moet nog even de instelling ook aanvinken indien je ook online voorschotten wil vragen voor afspraken die manueel ingeboekt worden (om dit te zien moeten de voorschotten aangevinkt staan in in de kassa instellingen).
Zie ook Online voorschotten voor telefonische afspraken

1. Instellingen
2. Agenda
3. Algemeen
4. Vink Stuur voorschot mail aan voor offline afspraken aan
5. Opslaan

Eens gelinkt met Mollie, zal u via kunnen bepalen hoeveel voorschot u vraagt per dienst.

1. Instellingen
2. Diensten
3. Categorie openen
4. Dienst openen
5. Gewenste voorschot ingeven
6. Opslaan

Wanneer klanten een menu boeken waar deze dienst bijzit, zal het voorschot ook gevraagd worden. Let op: het voorschot niet groter maken dan de totale som van dienst/menu!

Indien de betaling niet op tijd door uw klant wordt uitgevoerd

Je kan zelf instellen of de afspraak in jouw agenda verdwijnt indien het voorschot niet betaald werd door uw klant.

1. Ga naar instellingen
2. Klik op het tandwiel linksonder.
3. Klik op 'Agenda' in het instellingen-paneel

4.Ga naar 'online booking'
5. Scroll helemaal naar beneden en vink de optie 'De afspraak automatisch annuleren indien het online voorschot niet betaald is' aan + opslaan

Uw klant heeft even de tijd om de online betaling uit te voeren of de afspraak wordt automatisch verwijderd. Na ongeveer 15 minuten ontvangt uw klant ook een herinneringsmail met de link naar de betaalwebsite.

In geval van betaling met bancontact heeft uw klant 1 uur de tijd om te betalen.
Bij betaling met creditcard heeft uw klant 30 min de tijd om te betalen.

Bij betaling met Paypal heeft uw klant 72 uur de tijd om te betalen.
Bij betaling met overschrijving heeft uw klant tot 14 dagen (!) de tijd om te betalen.

Nadien wordt de afspraak dus verwijderd uit de agenda.

Voorschotten raadplegen

Als salon kan je de betaalde en niet betaalde voorschotten raadplegen via het notificatiecentrum en ook via het voorschot overzicht (via Kassa - Voorschotten)

• Groen vinkje = betaald. Dit voorschot komt automatisch op het volgende kassaticket van de klant

• Oranje vinkje = niet betaald, deze afspraak zal ook automatisch verwijderd worden uit de agenda

Voorlopig krijg je hier als salon nog geen e-mail voor.

❗Let op: Het online voorschot zal pas op de kassa verschijnen vanaf de datum van de afspraak waarvoor het voorschot betaald is.
Open je de rekening op de kassa voor de datum van de afspraak, zal je het voorschot dus niet zien staan.
Zolang de rekening nu open staat op de kassa, kan het voorschot niet correct synchroniseren.
Heb je de rekening toch geopend voordien?
Dan moet je deze even terug te verwijderen uit de kolom open rekeningen
Je vind de "verwijderen" knop links onderaan in de rekening.
(indien je dit niet ziet, dan heb je geen gebruikersrechten om te verwijderen)

Voorschotten voor iedereen, of enkele...?

Je kan ook een online voorschot instellen voor:
Enkel nieuwe klanten (klant moet enkel bij 1e bezoek een online voorschot betalen)
Enkel specifieke klanten (jij bepaalt welke klanten een online voorschot betalen)

Ook deze artikels zijn interessant:

Opgelet!

De klant betaalt aan Mollie, Mollie betaalt aan u volgens de uitbetalingsinstellingen die u ingeeft in uw Mollie account (bv 1x per week of 1x per maand)

Om de module "online voorschotten" te gebruiken hoort deze in uw abonnement te zitten, dit is geen standaard optie. Neem gerust contact op als u de module wil activeren in uw account.