Hoe kan je de Optios agenda synchroniseren met een privé-agenda? (Agenda-abonnement) - Mac OS
Hoe kan je de Optios agenda synchroniseren met een privé-agenda? (Agenda-abonnement) - Mac OS
Sven Cornelis avatar
Geschreven door Sven Cornelis
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Je kan de agenda uit je ID delen met een andere agenda (van jezelf, partner, medewerker...).

Opgelet (!), het betreft hier om een synchronisatie met een alleen-lezen functie, dus je kan vanuit de gedeelde agenda géén afspraken boeken, wijzigen of verwijderen. Deze functie wordt dus vaak toegepast om medewerkers vanop afstand toe te laten om de agenda in te kijken, zonder meer. Ze hoeven dus niet aan te melden in het desbetreffende Optios ID.

Hoe ga je aan de slag?
1. Instellingen
2. Agenda
3. Agenda-abonnement
4. Bepaal welke agenda die u wil delen (met welke medewerker)
4. Klik op het logo helemaal rechts bovenaan om de link te kopiëren (kopieer naar klembord)
5. Verzend de link naar de persoon met wie je de agenda wil delen (via sms, mail...).

Deze moet de link gebruiken om toe te voegen als nieuwe agenda in zijn/haar eigen privé-agenda.

Agenda synchroniseren op iPhone (van medewerker):
1. Ga naar Instellingen
2. Ga naar Wachtwoorden en accounts
3. Nieuwe account
4. Andere
5. Voeg agenda-abonnement toe
6. Server: Voeg de voorgenoemde link van de Optios agenda hier in
7. Open de Agenda op je iPhone en tik onderin op 'Agenda's' om je kalenders te raadplegen en eventueel tijdelijk te verbergen door de agenda uit te vinken.

Op een Mac zijn deze stappen niet nodig en kan je de link openen in Agenda.

Agenda synchroniseren op Mac (van medewerker):
1. Agenda
2. Archief
3. Nieuw agenda-abonnement/Nieuwe agenda
4. Geef de voorgenoemde link van de Optios agenda op en klik op 'Abonneer'
5. Geef een naam op voor de agenda en kies een kleur waaraan u deze kunt herkennen.
6. Kies 'iCloud' in het menu 'Locatie' en klik op 'OK'.

Op de Mac kun je bij "Vernieuw agenda’s" aangeven hoe vaak de agenda bijgewerkt moet worden. Heb je een goedgevulde agenda met heel veel geboekte diensten en gezamenlijk beheerde agenda’s, dan kan het zin hebben om elke vijf minuten de kalenders bij te werken. Voor privé-afspraken is ieder uur meer dan voldoende. Het ligt er maar net aan hoe intensief je de betreffende kalender gebruikt.

Ter info:
Dankzij iCloud ziet men al de agenda-abonnementen op alle apparaten. De iPhone, iPad en iPod touch moet steeds bijgewerkt naar de nieuwste versie van iOS en de Mac naar de nieuwste versie van macOS. U moet op al uw apparaten met dezelfde Apple ID ingelogd zijn bij iCloud. U ziet een agenda-abonnement pas terug op al uw apparaten nadat u zich op de Mac op die agenda hebt geabonneerd. Als u zich op een iOS-apparaat op de agenda abonneert, wordt deze door iCloud niet bijgewerkt naar uw andere apparaten.