Klanten
Hoe kan ik de feedback / reviews van mijn klanten publiceren?
Hoe kan ik de feedback / reviews van mijn klanten publiceren?
Sven Cornelis avatar
Geschreven door Sven Cornelis
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Klanten kunnen hun feedback (tevredenheid) geven via Optios. Er kan namelijk een e-mail verstuurd worden naar de klant na het afrekenen op de kassa. In de e-mail kan de klant a.d.h.v. een lachend of droevig gezichtje aanduiden wat zijn/haar ervaring was. Daarnaast is het ook mogelijk voor de klanten om hun opmerkingen door te geven.

Om de klantentevredenheid te activeren kan je volgende stappen volgen:
1. Instellingen
2. Klanten
3. Algemeen
4. Schakel het vinkje "Klantentevredenheid" in
5. Druk op opslaan

Om de feedback van de klanten nadien te raadplegen kan je klikken op:
1. Klanten
2. Feedback

⚫ Publiceren op de mini-website

Indien je de feedback "publiek zichtbaar" zet komt deze op de miniwebsite van je ID
1. Klanten
2. Feedback
3. Klikken op rode wereldbol
4. Wereldbol is groen = gepubliceerd op mini website

Publiceren op je eigen website

Deze kunnen op je website gepubliceerd worden via een iframe die je webontwikkelaar kan inbouwen. De code om deze in te bouwen is de volgende:

LET OP - Vervang de puntjes/testID door je eigen Optios account ID!!

🟠 Implementatie met iframe (standaard):

<iframe src="https://client.optios.net/js/widget/feedback/feedback.html?optios_id=...." style="width: 100%; height: 800px;"></iframe>

Verander achtergrond kleur met css. Zie background-color: white

<iframe src="https://client.optios.net/js/widget/feedback/feedback.html?optios_id=...." style="width: 100%; height: 800px; background-color: white;"></iframe>

Verander tekst kleur met css. Zie de toevoeging van &color=white aan de src van het iframe.

<iframe src="https://client.optios.net/js/widget/feedback/feedback.html?optios_id=1&color=white" style="width: 100%; height: 800px; background-color: black;"></iframe>

Verander layout weergave in een grid ipv horizontale scrollbar: zie toevoeging van &grid=1 in de src van het iframe.

<iframe src="https://client.optios.net/js/widget/feedback/feedback.html?optios_id=1&grid=1" style="width: 100%; height: 800px;"></iframe>

🟠 Implementatie met javascript
jQuery is verplicht, minimum v3.4.1
jQuery UI is verplicht, minimum v1.12.1
Url naar javascript bestand: https://client.optios.net/js/widget/feedback/feedback.js
Url naar standaard css: https://client.optios.net/js/widget/feedback/feedback.cssImplementatie voorbeeld:

<div id="feedback"></div>

<script src="https://code.jquery.com/jquery-3.4.1.min.js"></script>
<script src="https://code.jquery.com/ui/1.12.1/jquery-ui.min.js"></script>
<script src="https://client.optios.net/js/widget/feedback/feedback.js"></script>

<script>
$(function() {
$('#feedback').feedback({
optios_id: ...,
grid: isGrid,
color: color
});
});
</script>

🟠 Implementatie met API call
GET https://client.optios.net/feedback/1
1 vervangen door het juiste Optios ID
Response:

[
{
"id": integer,
"customer": string,
"text": string,
"created_at": "2020-03-31T11:43:22+02:00",
"rating": "good"|"bad"
},
...
]

Meer informatie voor webdevelopers die de iFrame lengte en/of breedte willen aanpassen: https://www.w3schools.com/tags/att_iframe_width.asp